Smar spożywczy z PTFE Kema FDA-G2 - informacje szczegółowe:
FDA-G2 jest białym tłuszczem, szczególnie nadającym się do branży spożywczej, ale również może być używany w innych gałęziach przemysłu, gdzie nie jest wskazane użycie białych smarów, ze względu na możliwość zabarwienia. Bazujący na isoparafinie smar ma dodatki PTFE oraz cząstek nieorganicznych jest zupełnie biały i ma właściwą konsystencję (łatwą do użytku). Posiada certyfikat istotny do zastosowania w branży spożywczej NSF-H1.
Można go stosować od -30ºC do +180ºC, chwilowo do +200ºC. Jest zupełnie nierozpuszczalny w wodzie, dlatego daje całkowite zabezpieczenie przed korozją oraz wydłuża czas użytkowania. Pomocny również podczas ‘pasowania’.
Zabezpiecza przed wyrobieniem się części ślizgów, prowadnic a także części urządzeń pracujących w ruchu posuwisto-zwrotnym. Szczególnie przydaje się w miejscach, gdzie konieczne jest efektywne smarowanie łożysk i osi.
Zawartość PTFE daje dużą odporność na kwasy oraz powoduje, że współczynnik tarcia radykalnie się zmniejsza. Zabezpiecza przed kontaktem metal-metal i powoduje, że korozja powstała poprzez ścieranie się powierzchni jest w znacznym stopniu zredukowana. FDA-G2 można użyć jako środek przeciw tarciu na szyny, płozy, ślizgi, powierzchnie poślizgowe, do przekładni śrubowych oraz innych części metalowych. Pozostałe dodatki powodują, że smar ten można stosować przy maksymalnym nacisku i dużych obciążeniach.
Posiada maksymalną zdolność przylegania oraz działa jako bardzo dobry środek anty-stick, dzięki czemu ułatwia w znacznym stopniu prace montażowe oraz wydłuża okresy pomiędzy kolejnymi smarowaniami. Przy optymalnym używaniu FDA-G2 uzyskuje się zredukowanie kosztów napraw oraz działanie bez przestojów.
FDA-G2 używany jest do wielu różnych przeznaczeń w przemyśle spożywczym, przy maszynach napełniających, pakujących, w browarach, szpitalach, przy obróbce papieru.
Nie zawiera żadnych środków szkodliwych dla zdrowia. Posiada certyfikat NSF-H1.
Specyfikacja techniczna smaru spożywczego Kema FDA-G2:
Zakres temperatur: | aerozol: od - 30st.C do +180st.C, krótkotrwale do +200st.C pasta: od - 40st.C do +160st.C, krótkotrwale do +200st.C |
Kolor: | biały |
Konsystencja: | średnio-miękki tłuszcz |
Substancja bazowa: | olej farmaceutyczny |
Dodatki: | mikrocząsteczki PTFE |
Zagęszczacz: | kompleks aluminium |
Punkt kroplenia: | +250st.C |
Ciężar właściwy w 15st.C: | 0,94 g/cm3 |
Test 4-kul: | O.K. ostatni 3400N |
Klasa NLGI: | 2 |
Hydrofobowość: | całkowita |
Korozyjność: | 0, żadnej rdzy |
Rozpuszczalny w: | eter, chloroform |
Nierozpuszczalny w: | Etanol 90% |